Stichting
Oud Meppel

Nieuws

Home

HCM

Historisch Centrum Meppel

Openingstijden
Sluisgracht 21-22
7941 BW   Meppel
Tel.  0522-240951
do. 10.00-12.00 uur
      13.00-17.00 uur
vr.  13.00-17.00 uur
za. 13.00-17.00 uur

WO II
Foto-inzamelingsavond

Wij roepen mensen op om op zolders, in oude fotoalbums, in schoenendozen te zoeken naar foto's uit de oorlog. Dan mag over van alles gaan.
Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op.

Meer informatie

Stadswandeling
U kunt zich alvast aanmelden voor de

Sfeervolle stadswandeling door verlicht Meppel

op donderdagavond 19 december 2019 bij :   rick.jakobs@gmail.com

De kosten zijn € 3.50 p.p. Kinderen tot 12 jaar   € 2.-

Aanvang 18.30 uur bij het Historisch Centrum aan de Sluisgracht.

Lichtjeswandeling


Tentoonstelling
De Meppeler buurten en wijken

Vanaf 12 september openen wij op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur onze deuren voor belangstellenden.

meer informatie

Stadsgidsen
Maandelijkse algemene stadswandelingen

In de maanden april tot november, elke eerste zaterdag van de maand, gaan de stadsgidsen van Stichting Oud Meppel op stap om ons mooie stadje Meppel te laten zien.
Opgeven hoeft niet, de start is bij het Historisch Centrum, Sluisgracht 21, naast Molen De Vlijt om 10.30 uur.
Elke keer staan er enkele gidsen klaar, die u iedere maand een ander gedeelte van Meppel laten zien. U hebt zelf inspraak, maar u kunt u ook laten verrassen. Het einde is na ca. 1,5 uur bij of op de Meppeler Toren.

De kosten zijn € 3.50 p.p. Kinderen tot 12 jaar betalen € 2,00
Wij zien u graag op zaterdag 2 november 2019.

Nadere informatie bij : stadsgidsen@oudmeppel.nl
Of telefonisch: 262309


Stadswandeling

De stadsgidsen van Stichting Oud Meppel nemen u graag mee op een wandeling door Meppel om het ontstaan en de geschiedenis van onze mooie stad aan u te vertellen, doorspekt met anekdotes en wetenswaardigheden.

We lopen met u langs grachten, door smalle straatjes, door de Hoofdstraat en bekijken interessante gebouwen en beklimmen eventueel de Meppeler toren.
Iedere gids heeft zijn eigen specialiteit, we nemen uw wensen mee.
De onderwerpen zijn zeer divers: Joods verleden, Kunst in openbare ruimtes, Onderwijs, Markten, Het Oude Meppel met zijn handel en economie, etc.

Al met al leuk voor een familiefeestje, bedrijfsuitje of vriend(inn)endag. Meppel kent leuke restaurantjes en andere uitgaansgelegenheden.
We starten en eindigen de wandeling waar u wilt en laten u ter plekke foto's zien om u een idee te geven hoe het er vroeger op dat punt uitzag.
Aanmelden voor een stadswandeling kan via ons aanvraagformulier

De kosten bedragen € 35,- per groep van max. 15 personen

Van april t/m november is er elke eerste zaterdag van de maand een algemene wandeling, waarbij iedereen zonder afspraak mee kan lopen. We starten om 10:30 in het Historisch Centrum aan de Sluisgracht 21/22, naast molen De Vlijt. Kosten € 3,50 p.p. kinderen tot 12 jaar € 2,-

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dinie Bakker
Tel. 0522-262309, e-mail: stadsgidsen@oudmeppel.nl

Zie ook onze folderKwartaalblad

Kwartaalblad

Jaargang 41/3
sept. 2019
Jaap Klinkers schreef over de inhoud het volgende:

Het is af en toe druk aan de Sluisgracht. De tentoonstelling over het Wilhelminapark trok in het weekend van het Grachtenfestival wel 300 bezoekers.
Op de dagen dat we open zijn komen regelmatig mensen langs met allerlei al dan niet bijzondere spullen met een link naar Meppels historie. Wij stellen dit erg op prijs. Af en toe zitten er echte 'juweeltjes' tussen. Onze archivaresse Heinke Nederlof wordt er vaak heel blij van.

Wat er zoal binnenkomt kunt u lezen in de rubriek 'Aanwinsten' van Diny Bakker. En nu we het over Diny hebben: haar man Menny is onlangs overleden. Zijn 'in memoriam' staat in deze aflevering. Menny heeft veel betekend voor Oud Meppel en zeker voor ons tijdschrift. Na het overlijden van Menny heeft Diny haar werkzaamheden voor ons blad inmiddels weer voortvarend opgepakt. Menny zou niet anders gewild hebben.

Op de oproepen om eens een artikel voor ons blad te schrijven, is goed gereageerd. Er is zoveel binnen gekomen, dat we besloten hebben deze aflevering uit te breiden naar 80 pagina's. Dat betekent niet, dat iedereen nu achterover kan gaan leunen. Zeker niet. Blijf graven in uw geheugen en schrijf het op. Jeugdherinneringen, verhalen over oude Meppelers en over Meppels verleden worden altijd graag gelezen.

Hans de Zwaan is op bezoek geweest bij Roel Nekeman en Jan Jonker om over hun 'ORCOM-verleden' te praten. En zoals we dat van Hans gewend zijn, is het weer een heel herkenbaar verhaal geworden vol met leuke anekdotes.

Ed van Tellingen gaat onverdroten voort met zijn grachtenverhaal. Hij stuit iedere keer weer op verrassende krantenartikelen en foto's uit de tijd dat dit speelde. Zelf was hij er intensief bij betrokken, eerst als bevlogen 'activist', later (en nu weer) als journalist. Er volgt nog zeker een aflevering na deze.

En ook graag uw aandacht voor de bijdrage van mijn oud-klasgenoot Roelof Veeningen over een niet-alledaags onderwerp: de Reestbruggen in Meppel. Weer eens heel wat anders maar zeer lezenswaardig met leuke foto's. En voor de rest? Blader snel verder en u komt nog veel meer tegen. Veel leesplezier.


Kalender

Kalender 2020


Kalender Oud Meppel 2020

De nieuwe kalender van Oud Meppel voor het jaar 2020 met prachtige oude foto’s van Meppel is weer klaar. Kosten 6 euro.
U kunt die kopen bij de boekhandel (vanaf 1 okt.) en bij het Historisch Centrum.
Als u de kalender thuisgestuurd wilt krijgen, komen er 3,50 euro aan verzend- en afhandelingskosten bij.
U dient dan dus 9,50 euro over te maken op rekeningnummer
NL66 RABO 0371 8672 82 t.n.v. Stichting Oud Meppel
o.v.v. Kalender 2020 en uw naam en adres.

Nu te koop
Historisch prentenboek

prentenboek

'En toen en terug' vertelt het verhaal van het Meppeler jongetje Pietertje, dat op wonderbaarlijke wijze terug in de tijd reist. De schepen varen dan nog dwars door Meppel en het bruist van de handelsactiviteiten.

Het boek laat jonge Meppeler muggen op unieke wijze in woord en beeld kennismaken met het verhaal van hun eigen stad en is prachtig geïllustreerd met historische foto's uit het fotoarchief van de Stichting Oud Meppel.

Pietertje kijkt zijn ogen uit en ontdekt heel wat verschillen tussen toen en nu. Ook is een routekaart opgenomen, waarmee de lezertjes Pietertjes pad in de stad kunnen vinden.

Dit unieke historische prentenboek over het oude Meppel is geschreven door theatermakers Ingrid Jantzen en Wilfred Vermeulen en historica Garry Wiersema.

'En toen en terug' is te koop bij Stichting Oud Meppel aan de Sluisgracht en boekhandel Riemer Barth, aan de Woldstraat in Meppel voor € 10,-.


Boek

Boek
In maart 2018 verschijnen twee kloeke standaardwerken over de Geschiedenis van Drenthe:

- Geschiedenis van Drenthe, Een nieuw perspectief door dr. M.A.W. Gerding
- Geschiedenis van Drenthe, Een archeologisch perspectief door dr. W.A.B. van der Sanden


Al eerder verscheen een geschiedenisboek van Drenthe. Sinds dat standaardwerk uit 1985 zijn er veel nieuwe onderzoeksresultaten aan het licht gekomen. Talloze artikelen in tijdschriften van plaatselijke historische verenigingen, proefschriften en archeologisch onderzoek zorgden voor nieuwe inzichten. Dat alles maakt dat er behoefte is aan een nieuw verhaal van Drenthe.

De set Geschiedenis van Drenthe is tot 15 januari 2018 voor de actieprijs
van € 59,50 te bestellen via webwinkel.vangorcum.nl.

Vanaf 15 januari 2018 kunnen leden van een van de Drentse historische verenigingen de set Geschiedenis van Drenthe rechtstreeks voor € 65,- bestellen via klantenservice@vangorcum.nl of 0592-379556. Hiermee ontvangen leden een korting van € 14,- op de normale prijs van € 79,-

Geeft u daarbij uw Naam- Adres- en Woonplaatsgegevens door en de vereniging waarvan u lid bent. Direct na verschijning van de boeken krijgt u de set toegezonden.Paneel

Herman Jansen van stichting Oud Meppel en Ruud Evers hebben vrijdagmorgen 11 september het nieuwe informatiebord over de Gasthuisgorensteeg onthult aan het Zuideinde.

paneel

Gasthuisgorensteeg

Tussen Zuideinde 12 en 8 loopt een steeg naar huis nummer 10. Helemaal achterin de steeg. Dat lijkt nu een kort steegje, maar was dat van oorsprong niet. Er hangt geen naambordje aan de muur. En toch staat deze steeg bekend als gasthuisgoren. Er zijn aanwijzingen dat hier in de zestiende eeuw een gasthuis gevestigd was ergens tussen deze steeg en het water (nu Hoogeveenschevaart). Aan de linkerkant van de steeg bevonden zich tuinen die door de diaconie van de kerk, die het gasthuis runde en een rij huizen aan deze kant van het Zuideinde bezat, werden verhuurd. Deze steeg was wel 100 meter lang en boog bij de schuur van Hagevoort af naar het Galmanspad. Tot in de jaren 50 van de vorige eeuw lagen hier nog steeds tuinen (de tuinen van de bloemist Carel Koenders).

Het nieuwe informatiebord bij de ingang van de steeg vertelt wat er zo bijzonder is aan deze steeg. .


Facebook
Stichting Oud Meppel op Facebook !

Onze vorige Facebook-pagina werd beheerd door een vrijwilliger die zijn werkzaamheden voor Oud Meppel heeft beŽindigd. Wat wij niet wisten is dat hij deze pagina op zijn eigen naam had gezet en niet wilde overdragen.
Wij vinden dat jammer maar bedanken hem toch voor zijn inzet en enthousiasme in het afgelopen anderhalf jaar.

Noodgedwongen komen we nu met een nieuwe Facebook-pagina. Nu wel in eigen beheer en onder de naam:Stichting Oud Meppel. Ons adres is:

https://www.facebook.com/pages/Stichting-Oud-Meppel/809591719112189    

Als u ons altijd gevolgd heeft op Facebook stap dan over naar dit nieuwe adres. Dan gaat alles door zoals u gewend bent.
Deel dit bericht met anderen, volg ons zoals u altijd deed en de blijf ons liken. Wij zijn erg benieuwd naar uw reacties, foto’s, commentaren en wetenswaardigheden over het Meppel van vroeger die hier zullen verschijnen.


NU TE KOOP

Meppel van vroeger
in woord en beeld
deel 2

deel 2

In 2012 verscheen het boek Meppel van vroeger in woord en beeld van Wiecher Ponne naar aanleiding van zijn artikelenreeks in de Meppeler Courant. In een mum van tijd was dit boek uitverkocht.
Inmiddels ging Ponne door met zijn verhalen in de krant over straten en mensen in Meppel. Oud Meppel heeft besloten van deze verhalen opnieuw een prachtig boek met veel extra foto’s uit te geven, waarin ook die reacties zoveel mogelijk in de tekst zullen worden verwerkt.

Deel 2 kunt u kopen voor € 30,- in het Historisch Centrum aan de Sluisgracht of bij de boekhandels Barth en Bruna
(zo lang de voorraad strekt !).Catalogus
Catalogus bibliotheek via de website te raadplegen.


In het Historisch Centrum aan de Sluisgracht bevindt zich niet alleen een tentoonstellingsruimte, maar ook een bibliotheek. De werkgroep Bibliotheek en Archief beheert deze. Wie onderzoek wil doen naar de geschiedenis van Meppel of van de omgeving kan hier gedurende de openingstijden terecht. Het boekenbestand bestaat uiteraard uit boeken en brochures die betrekking hebben op de geschiedenis van Meppel. Ook over de geschiedenis van andere plaatsen in Drenthe en Overijssel is materiaal aanwezig. Helaas is het niet mogelijk om boeken te lenen. Om daarom goed voorbereid de bibliotheek te bezoeken, is sinds kort de bibliotheekcatalogus via de website te raadplegen. Uiteraard is dat ook in het Historisch Centrum zélf mogelijk.

Het gebruik van de catalogus is vergelijkbaar met het zoeken in fotoarchief en kwartaalbladarchief op de website. Er kan gezocht worden op willekeurige woorden in de titel, de naam van de schrijver of een deel daarvan en ook in de aantekeningen (annotatie) horende bij de verschillende titels. Wie toch een gevonden boek of brochure zou willen lenen, kan vervolgens via één muisklik controleren of deze beschikbaar is in de Openbare Bibliotheek in Meppel (of elders in een Drentse bibliotheek) en desgewenst reserveren. Ook kan worden opgezocht of de schrijver in kwestie meer publicaties op zijn of haar naam heeft staan. Dit laatste kan ook door met één muisklik te zoeken in de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Verder bezit de Stichting Oud Meppel een knipselarchief, in een hangmappenkast op zolder. Voor het raadplegen hiervan is het handig een afspraak te maken met één van de leden van de werkgroep Bibliotheek en Archief. Dit kan het beste via het emailadres: info@oudmeppel.nl of telefonisch gedurende de openingstijden van het Historisch Centrum op nummer 0522-240951

naar de catalogusBoek

Boek

Bij de Stichting Oud Meppel is het boek 'Van gast tot Meppeler' verschenen, over 45 jaar Marokkanen in Meppel

Het boek, 120 pagina's, kost € 10,00 en is te koop bij de Stichting Oud Meppel en bij de Meppeler boekhandel. Bestellen kan ook.

Als het boek wordt besteld, wordt het bedrag verhoogd met € 4,00 verzendkosten, dus totaal € 14,00.
Het bankrekeningnummer waar het bedrag op moet worden gestort is NL66 RABO 0371 8672 82 t.n.v penningmeester Stichting Oud Meppel.

Graag vermelden: boek Van gast tot Meppeler en het adres waarheen het gezonden moet worden.


Boek

Boek

Bij de Stichting Oud Meppel verschijnt vrijdag 17 december 2010 het boek 'Sporen langs de Meppeler toren' van Jaap Veen. Ruim honderd bladzijden vol wetenswaardigheden over de geschiedenis van het railvervoer in Meppel en omgeving, met veel van de zwartwit-foto's die afgelopen zomer te zien waren op een tentoonstelling in het Historisch Centrum Meppel

Het boek, 104 pagina's, gaat € 10,- kosten en is te koop bij de Stichting Oud Meppel en bij de Meppeler boekhandel. Bestellen kan ook.

Als het boek wordt besteld, wordt het bedrag verhoogd met € 3,50 verzendkosten, dus totaal € 13,50.
Het bankrekeningnummer waar het bedrag op moet worden gestort is NL66RABO 037.18.67.282 t.n.v penningmeester Stichting Oud Meppel.

Graag vermelden: boek Sporen langs Meppeler toren en het adres waarheen het gezonden moet worden.


Filmpje
Daphne Eskes, een 3de-jaars studente journalistiek van Windesheim,
heeft voor een studie-opdracht een filmpje gemaakt over het bezoek van de Boerengeneraals aan Meppel in oktober 1902.
Ze heeft de route gefilmd die een drietal generaals na de verloren oorlog in Zuid-Afrika tegen de Engelsen in Meppel hebben gereden. Hun bezoek aan Nederland stond in het kader van fondsenwerving in Europa voor de slachtoffers van die oorlog onder de boeren van Transvaal en Oranje Vrijstaat die bloedverwantschap voelden met de Nederlandse bevolking. Tijdens dat bezoek aan onze stad is een tiental foto’s gemaakt door de Meppeler fotograaf Jozef Meijer. Het filmpje werd vrijdagochtend 17 februari 2012 opgenomen en het resultaat hiervan staat op YouTube.

Bekijk hier het filmpje